Lure måter å spare på

Nå for tiden er såkalte høyrentekontoer et relativt begrep, det er nemlig svært lite rente man får av sparekontoer. Sparing avhenger nå helt og holdent av det du selv setter inn på konto, rentene er nemlig nesten lik null, og her vil det nevnes det flere lure måter å spare på:

  • Opprette et budsjett
  • Få trukket mer i skatt
  • Investering i aksjer

En lekker kortholder gjør at du alltid har rask tilgang til pengene dine, og skaffer deg også oversikt.

 

Budsjett er ofte synonymt med oversikt

Et budsjett over inntekter og utgifter gir deg oversikt over hvor mye overskudd eller underskudd du har hver måned, og da vil du også raskt se hvor du kan gjøre eventuelle innskrenkninger. Det er viktig å huske på at «mange bekker små gjør en stor å» – en god gammel regel som også gjelder her.

Jobblunsjer for eksempel er kanskje et lite beløp hver dag, men prøv å regne ut hvor mye det blir månedlig, og du vil kanskje fort finne en annen løsning for lunsjen. En hjemmelaget matpakke vil spare deg for mange penger hvert år, men en gang iblant er det selvsagt lov å unne seg noe fra kantinen. Kanskje den har en ukemeny, og så kan du velge den dagen du vil prioritere til å kjøpe noe du liker ekstra godt på arbeidsplassen.

Det lønner seg også med så få turer som mulig til nærbutikken, for flere turer betyr ofte også flere impulsive innkjøp. Disse butikkene er designet med tanke på impulskjøp, for eksempel med ekstra gode tilbud på søtsaker rett ved kassen som det er lett å få øye på og slenge oppi kurven rett før man skal betale. Med en handleliste er du bedre rustet til handelen, og kanskje holder det med én tur i uken. Hvis du holder deg strengt til handlelisten blir det mindre sjanse for små impulskjøp som etter hvert kan bli til store summer.

 

På lang sikt kan det være lurt å ha mange metoder for skjult sparing

Dersom du med vilje får trukket mer enn du skal i skatt vil du få en svært hyggelig overraskelse når skatteoppgjøret kommer. Disse pengene vil komme godt med til sommerferien, siden du vanligvis får dem i juni. Det er så og si ingen som tenker på disse oppsparte pengene som bygger seg opp for hver lønnsslipp, og derfor er dette skjulte sparepenger som vil komme som en gledelig overraskelse.

Kanskje sommerferien allerede er ordnet med, og med fine ekstrapenger på kontoen får du et enda større budsjett å rutte med mens du nyter livet hvor du enn måtte reise.

 

Aksjer kan fort bli til store penger

Som nevnt er det mange som mener at rentene du får i såkalte høyrentekontoer er en vits, og selv om banker er en sikker sparemåte vil du få mye større avkastninger hvis du sparer i aksjer. Det er større risiko også, så sett deg godt inn i hva dette innebærer.

Det gjelder å holde hodet kaldt når det investeres i aksjer. Man hører jo stadig om milliardærer som både opplever kraftig oppgang og nedgang i formuen sin, og det må du også regne med selv om det ikke akkurat er snakk om milliarder i ditt tilfelle. Ler mer om dette her.